Punakaartin ja valkokaartin taistelu Pastuskerissä 1918

24.7.2023 Olli Satavuori

 

Kirjassamme ”Anttooran elämää ja ihmisiä”, Olli ja Heli Santavuori 1994, on taistelu kerrottu hieman väärin. Nämä tiedot on saatu Tapani Säämäeltä 2022 kesällä paikan päällä näyttäen.

Säämäessä on kaksi taloa, maanviljelystilan päärakennus ja luotsitilan päärakennus. Luotsitila on rannempana ja maanviljelystilan rakennukset mäessä vähän ylempänä. Valkoiset saapuivat pohjoisesta Anttoorasta päin, ja ajoivat punaiset pois luotsitalosta, kuten kirjassa on kerrottu, jolloin nämä perääntyivät Säämäen taloon päin. Siellä oli silloin navettarakennus, ja siinä oli kiviperustus, jonka taakse pääsi hyvin suojaan. Kun valkoiset sitten hyökkäsivät aukean yli, siinä ei ollut kuin harvakseltaan isoja kiviä suojana, ei puita ja pensaita kuin nykyään, ja siinä kaatui valkoisia ennen kuin punaiset perääntyivät taas, ja talot valloitettiin. Kirjassa on väärin päin, missä osapuolet olivat.

Kolmen valkoisen ruumiit haudattiin lähistölle väliaikaisesti, minkä paikan Olli Suominen tiesi ja näytti. Ruumiit vietiin myöhemmin kunkin kotipaikalle uudestaan haudattavaksi.