3. Luku.
Metafysiikka, eli minkälainen todellisuus on luonteeltaan
Kysymystä todellisuuden luonteesta sanotaan filosofiassa metafysiikan ongelmaksi. Onko todellisuus aineellista vai henkistä ensisijaisesti vai mitä se on? Minkälainen todellisuus on ja mitä kaikkea siihen kuuluu? Toinen metafysiikan pääkysymys on kysymys siitä, miten tämä maailma on saanut alkunsa, ja miten se kehittyy ja päättyy. Vastausta tähän jälkimmäiseen kysymykseen sanotaan kosmologiaksi. Tästä meillä nykyään on tieteellinen teoria alkuräjähdyksestä. Oletetaan, että maailman aine välillä jollakin tavoin painuu kasaan, mustaksi aukoksi, ja sitten se taas räjähtää ja maailma alkaa uudestaan.
Tämä on tähtitieteilijöiltä epäselvää puhetta, tässä voi meitä analyyttinen filosofia auttaa enemmän kuin kukaan on aavistanutkaan. Seuraavassa aluksi puhutaan niinkuin ihmisillä on tapana näistä asioista puhua, vaikka tämä puhe on epätäsmällistä, mutta päästään yhteiseen ajatustapaan ja kieleen. Sitten se kieli on räjäytettävä, ja kehitettävä täsmällisempi kieli, niinkuin analyyttinen filosofia opettaa ja on oivaltanut. Analyyttista filosofiaa pitää aina kunnioittaa samalla kun hylkää sen puolen siitä, ettei se uskaltanut rohkeasti käydä suurten filosofisten kysymysten kimppuun myös sisällöllisesti.
Alkupamaus, tämä fyysikoiden ja tähtitieteilijöiden keksimä teoria on nimittäin filosofisesti kestämätön. Tiedämme jo - mistä me sen tiedämme? - että maailmankaikkeus kokonaisuutena on ikuinen ja ääretön, mistä seuraa, ettei se voi laajeta, niinkuin alkupamausteoria olettaa.
Me palaamme tähän asiaan monta kertaa eri puolilta. Riittäköön tässä vaiheessa, että jokainen muu ajatus on loogisesti mahdoton. Ei ole vaihtoehtoa sille, että maailmankaikkeus on ikuinen ja ääretön, jokainen muu vaihtoehto sisältää sen mahdottomuuden, että joskus ei olisi missään ollut mitään.
Aina on ollut jotakin. Vastaan voi väittää, mutta se on vänkäämistä, silloin unohdetaan logiikan lait, se on aika skolastista väittelyä. Samanlaista kuin onko sialla sielu, tai naisella. (Tarkoitus ei ole loukata naisia ja feministejä, tällaista keskustelua on humoristista kyllä todella käyty keskiajalla.) Mikä on sielu, jos se on siallakin? Jotakin korkeaa vai matalaa? Ja milloin naiselle tulee sielu, sikiönä vai avioliitossa? Se on skolastiikkaa, ja ennenkaikkea on skolastiikkaa, jos väitetään, että joskus on ollut aika, jolloin ei ollut mitään. Jos mitään ei ollut, niin millaista se sitten oli? Logiikan mukaan aina on ollut jotakin, muuten nyttenkään ei olisi mitään.
Maapallolta katsoen näyttää siltä, että maailmankaikkeus koostuu lukemattomista galakseista, linnunradoista. Nämä galaksit ovat kaukana toisistaan, näyttävät etääntyvän toisistaan, ja niitä on lukemattomia, niin kauas joka suuntaan kuin kaukoputkilla ja radioteleskoopeilla voidaan havainnoida. Kauempana, siis menneisyydessä, on enemmän kvasaareja, mitä ei näinollen voi tulkita muutakuin galaksien varhaisvaiheeksi. Mutta siinä täytyisi taas pysähtyä, emme tiedä mistä kaikesta on kysymys. Jos lukija ei ymmärrä tätä, niin kysymys on yksinkertaisesti siitä, että mitä kauemmaksi katsomme, niin sitä aikaisempaan aikaan myös katsomme. Luultavasti silti galaksien tasolla aikaisemmin on ollut samanlaista kuin nykyäänkin, siis galakseja joka suuntaan äärettömästi, me vain kauempana näemme tietyt galaksit ja tiettyjä emme voi nähdä. Toinen mahdollisuus on, että on ollut kaasusumuja aikaisemmin. Kuitenkaan meillä ei ole mitään mahdollisuutta vielä päätellä, miten päin kaikki on.
Joka puolella on syntyviä galakseja, nuoria galakseja ja vanhoja galakseja. Tämä yleistys menee yli nykyisen tähtitieteen, mutta nykyinen tähtitiede ei tiedä galaksien ikää eikä mikä on vanha ja mikä nuori galaksi. Voi olla, että galaksit suistuvat välillä kokoon mustiksi aukoiksi ja räjähtävät taas, ja jotenkin näin ilmeisesti täytyy ollakin, mutta että se räjähdys koskisi koko maailmankaikkeutta, se ei ole mitenkään varmaa. Jokin yhteys galaksien välillä tietysti on ja on ollut, muttei sen yhteyden välttämättä tarvitse olla juuri alkupamaus. Filosofisesti yksinkertaisin ja todennäköisin ajatus on, että maailmankaikkeus koostuu eri ikäisistä galakseista, jotkut tai useimmat galaksit tai niiden osat suistuvat kokoon ja räjähtävät joskus, mutta koko maailmankaikkeus kokonaisuutena on koko ajan samassa tilassa, eri ikäisiä galakseja ja kaasusumuja on koko ajan äärettömiin joka suunnalla. Jotkut taivaankappaleet ja galaksit saattavat olla ikuisia, eivätkä niiden tähdet eivätkä planeetat enää sammu mustiksi aukoiksi.
Maailma kokonaisuutena on ikuinen ja ääretön, oli se sitten rakenteeltaan ja paikallisilta kehityksiltään millainen tahansa. Sen kokonaistila on aina yksi ja sama, emmekä voi tietää ja käsittää, millaista sen kokonaiskehitys on. Aika meidän tuntemassamme merkityksessä merkitsee muuttuvaa suuretta, joka riippuu kappaleen nopeudesta. Kun me näemme kaukaisen galaksin kaukoputkella, me myös näemme sen sellaisena kuin se on ollut miljardeja vuosia sitten. Valolta sieltä on kulunut niin paljon aikaa kulkea tänne.
Galaksien välimatka on valtava. Jos olisimme puolivälissä Linnunrataa ja Andromedan tähtisumua, kumpikin näkyisi vain suhteellisen pienenä kiekkona. (Niiden välimatka on n 2.100.000 valovuotta ja ne ovat halkaisijaltaan 100.000 – 200.000 valovuotta, mikä antaa mittasuhteet asian havainnollistamiseksi.)
Maapallo on yhden keskikokoisen galaksin yhden syrjäisen tähden yksi planeetta. Me emme tunne kuin maapallon, me emme tiedä mitä muualla on. Tämän ja universumin suuruuden pitäisi tehdä meidät nöyriksi. Emme tiedä, minkälainen kokonaisuus on, emme tiedä muutakuin että se on ikuinen ja ääretön, ja täältä katsoen se näyttää muodostuvan lukemattomista galakseista silmänkantamattomiin, niin kauaksi kuin on mahdollista nähdä kaukoputkilla. Todennäköisesti kaikkeus on paljon suurempi kuin pystymme näkemään, ja se jatkuu niin kauaksi joka suuntaan, että käsite ”etäisyys” hyvin kaukaisesta paikasta toiseen menettää merkityksensä, niiden paikkojen välinen etäisyys on jo ääretön etäisyys. Kaikkeus ei ole pallo, eikä mikään äärellisillä käsitteillä kuvattava tila, se on vaan se olevainen, joka sisältää kaikki, ja on rajaton. Silloin sillä ei voi olla mitään keskipistettäkään.
Tällainen on maailman kokonaisuus, kutsukaamme sitä universumiksi. Muita mahdollisia maailmoja, jotka olisivat tämän universumin suhteen ulkopuolisia, jollakin tavoin erillisiä, voimme sanoa henkimaailmaksi. Henkimaailman käsite tulee kuitenkin maapallolta. Täältä käsin, ja aistiemme rajoittuneisuuden takia, voidaan ajatella jotakin ulkopuolista, transkendenttia maailmaa, mutta loppujen lopuksi universumin kannalta ei sellaista välttämättä tarvitse ajatella. Universumi sisältää kaikkeuden, on jo itse asiassa sama asia kuin kaikkeuden kokonaisuus. Voidaan ajatella, että universumi sisältää, tai sen ominaisuuksia ovat, ne taivaat, henget, enkelit ja Jumala, joista olemme ilmoitusta Raamatussa saaneet ja joista myös kaikki muut uskonnot puhuvat.
Maapallon kannalta, ja ihmisen tavallisten aistien kannalta, Jumala, taivas, enkelit, henget ym muut ihmeet ja salaisuudet ovat ulkopuolisia, käsittämättömiä, mysteerejä, yksinkertaisesti nimenomaan salaisuuksia maapallolta katsoen. Normaalioloissa me näemme täällä vain tämän aineellisen maailman, maan ja meren, pilvet ja taivaankannen. Kuitenkin voidaan ajatella niin, ja ilmeisesti niin on, että jos asuisimme Linnunradan keskustan lähellä ja pystyisimme vierailemaan edes muutamilla muillakin galakseilla, nämä kaikki asiat olisivatkin luonnollisia asioita. Ymmärtäisimme maapallon asiat, mutta ikäänkuin erityistapauksena korkeammasta ja monimutkaisemmasta olomuodosta. Henkimaailman ei tarvitse olla transkendentti, ulkopuolinen asia universumille, vaikka se maapallon aineelliselle olomuodolle onkin transkendentti asia. Filosofian historiassa on Platonin luolavertauksesta lähtien aina ollut suuntaus, joka pitää ihmisen hahmottamaa maailmaa vain näennäisenä ja olettaa, että varsinainen todellisuus on jotakin muuta, korkeampaa todellisuutta.
Ihmiselle itselleenkään henkimaailma ei silti myöskään ole täysin transkendentti asia. Meissä on sielun lisäksi myös henki, ja näinollen hoksottimet myös yhteyteen henkimaailmaan. Ilman uskontoa ne jäävät kehittymättä.
Henkimaailma ei välttämättä ole filosofiassa tämän enempää tärkeä asia. Sen postuloiminen, olettaminen, merkitsee vain sitä, että universumissa täytyy olla muunkinlaista ainetta kuin maapallon aine. Jokin aine pystyy maapallolla esiintymään myös näkymättömänä, ja jotkut toisenlaiset aineelliset ihmiset pystyvät kulkemaan seinienkin läpi. Sitähän henkimaailma yksinkertaisesti on, ja meille se näyttäytyy ihmeenä. Onhan sitten tietysti ehkä myös mahdollista, että jokin meidän tiedettämme korkeampi tiede pystyisi tekemään meikäläisestäkin aineesta näkymättömän (1).
1. Vähän teologiaa:
Jumalan olemus
Mutta minkälainen on Jumala? Vaikkei uskoisi Jumalaan, niin jumala-käsite on joka tapauksessa filosofiassa tärkeä ja hyödyllinen. Jumala-käsitteen avulla voidaan miettiä esimerkiksi sellaisia asioita, kuin mitä olisi tieto silloin, jos olisi kaikkitietävä olento olemassa. Voidaan verrata ajatuskokeena toisiinsa inhimillistä tietoa ja kaikkitietävää tietoa (2).
Jumala ilmeisesti on olemassa, ja kaikkien olentojen päämies, ainakin kaikista olennoista mahtavin, rakastetuin ja rakastavin sekä kunnioitetuin. Kuten aikaisemmin on jo todettu, tämä ei ole tiedon asia, siinä mielessä sitä ei voi perustella tai ainakin perustelu olisi pitkä ja monimutkainen ja silti puolet filosofeista olisi edelleen eri mieltä. Ja sitten se ei olisi enää uskonasia vaan tiedon asia, ja ihmisen ja Jumalan välinen suhde maapallolla on ilmeisesti tarkoitettu sellaiseksi, että Jumala on salaisuus, Jumalan asiat jäävät uskonasioiksi.
Suuren nykyajan profeetan, Joseph Smithin - jonka kristikunta ja juutalaiset ovat kuitenkin sivuuttaneet ja hyljänneet - saamien ilmoitusten mukaan, sen järjestyksen mukaisten planeettojen keskus, joihin maapallo kuuluu, on Golob-niminen tähti lähellä Linnunradan keskustaa, ja siellä yksi päivä on tuhat vuotta (3). Tämä tärkeä ilmoitus auttaa meitä ymmärtämään, että universumissa on erilaisia tasoja ja järjestyksiä, me tunnemme vain maapallolta katsoen maailmankaikkeuden emmekä voi yleistää tuntemiamme luonnonlakeja. Aikakin kuluu eri tavalla eri paikoissa niinkuin tiedämme suhteellisuusteoriankin perusteella.
Jos myöhemmin esitettävää kehitysopista seuraavaa Jumala-todistusta ei hyväksytä, Jumalan olemassaololle ja spekuloinneille siitä, minkälainen Jumala on, ei ole muuta perustelua kuin ilmoitustieto, Raamattu ym, ja että nyt käsillä olevassa filosofiassa tämä oletus tehdään. Se on valinta, uskonasia, ei tieteellinen tieto eikä filosofinen totuus, mutta hyödyllinen ja viisas valinta maailmankatsomuksen paikkansapitävyyden kannalta. Maailmankuvaksi tai maailmankatsomukseksi tarkoitettu filosofia ei voi väistää kannanottoa tässä kysymyksessä, vaikka tieteellisiä, vuorenvarmoja ja kaikille todistettavia perusteluja ei olisikaan.
Jumala on ehkä kaikessa hengessä mukana, mutta olentona hän voi olla vain universumin osa, ei sen kokonaisuus, muuten hän ei ole sellainen Jumala kuin uskonnoissa tarkoitetaan. Panteistinen jumala, se että jumala ja luonto, kaikkeus, olisivat sama asia, ei ole uskontojen Jumala, vaan filosofien. (Spinozan)
Tietysti voi olla myös niin, ettei äärettömien asioiden kohdalla voida puhua osasta ja kokonaisuudesta välttämättä eri asioina. Jumala ja kaikkeus ovat molemmat äärettömiä käsitteitä. Jumala on toisaalta paikallinen olento, hän on ehkä nuoren näköinen ihmisenmuotoinen - varmaankin Jeesuksen näköinen, Isä-Jumalan ulkonäköähän ei yhtä laajalti tiedetä - olento, joka voi istua divaanilla, syödä viinirypäleitä ja nauraa ihmisten touhuille; mutta samalla hän voi olla ääretön olento, olla hengessä kaikessa mukana. Hän voi näyttäytyä ihmisolentona, mutta hän voi myös näyttäytyä kirkastettuna olentona, jota näkyä ihminen ei kestä, ellei samalla ole itse kirkastettu tai katsele näkyä vain hengessä.
Mielenkiintoista olisi myös miettiä kaikkivaltiuden rajoja, esim menneille tapahtumille ei kukaan mitään voi, samoin Jumalan luomisteot ja päätökset sitovat häntä. Jumala on esim antanut ihmiselle vapaan tahdon, josta osaltaan selittyy pahan olemassaolo maailmassa, suuri theodikea-ongelma: jos Jumala on hyvä, miksi hän voi sallia pahan maailmassa?
Toisia ihmisiä loukkaa, jos Jumala ajatellaan olennoksi, henkilöksi, persoonalliseksi olennoksi. Ainakaan monet eivät ajattele häntä henkilöksi vaan joksikin ihmeelliseksi henkimaailman voimaksi pelkästään. Nämä ihmiset haluavat korostaa Jumalan suuruutta ja käsittämättömyyttä, ja tehdä konkreettiseksi ja havainnolliseksi kuinka ihminen Jumalan käytännössä kohtaa elämässään. Jumalaahan ei yleensä tapaa henkilönä, kasvoista kasvoihin, vaan Pyhänä Henkenä, tunteena, innoituksena, johdatuksena jne. Inhimilliset käsitteet, kuten ”Voima”, ”Rakkaus”, ”Rauha”, ”Kuluttava Tuli”, ”Taivaallinen Isä” ym antavat vain aavistuksen siitä, mistä kaikesta on kysymys.
Tästä ongelmasta pääsee, kun ajattelee, että kaiken sen valtaisan, pyhän, syvällisen, arvokkaan ja salatun lisäksi, mitä Jumala on, hän on myös olento. Jumalan olemusta ja suuruutta on vaikea kuvata tai edes ymmärtää, mutta silti hän on myös henkilö. Muuten olisi esimerkiksi vaikeata istua hänen oikealla puolellaan, niinkuin Jeesus tekee. Jumala on meitä käsittämättömän paljon korkeampi ja kirkkaampi olento, eikä hänen olemuksensa rajoitu siihen henkilöön, jonka näemme kasvoista kasvoihin taivaassa, Jumalaa on muuallakin kuin siinä henkilössä, jonka silloin näemme. Jumalan henki asuu esimerkiksi jokaisessa ihmisessäkin, tai ainakaan Jumala ei ole kenestäkään ihmisestä kaukana. Ihmisen kohdalla on niin, että kun näemme jonkun ihmisen, niin hän on melko kokonaan siinä missä hänet näemme, mutta Jumalan kohdalla ei ole näin.
Jumalan voi myös käsittää yhteisöksi, taivaan yhteisöksi, tai paremminkin tämän yhteisön johtajaksi. Sen kuuluisan Taivaan valtakunnan, josta Jeesus puhui, ja jonka hän sanoi tulleen lähelle, sen johtaja on tietysti Jumala. Taivaassa, universumissa (ja tietysti henkimaailmassa, joka siis sisältyy universumiin) on valtakunta, ja tämä valtakunta on ilmoittanut itsensä meille Raamatussa, ja tämän valtakunnan päämies on meidän Isä- Jumalamme.
Tämä ei silti ole Jumalan materialisointia (vaikka tämä on Jumala, joka mahtuu filosofisen materialismin – josta myöhemmin – puitteisiin), sillä taivaalliset olennot ovat kirkastettuja olentoja. Me emme voi heitä, ainakaan Jumalaa täydessä kirkkaudessaan edes katsella aineellisessa olomuodossamme, palamatta tuhkaksi, ellemme samalla itse kirkastu, niinkuin Moosekselle näyttää käyneen Siinain vuorella (4).
Kaiken sen lisäksi, mitä Jumala on, hänen täytyy olla myös jollakin tavoin ihmisen kaltainen, ihmisen muotoinen olento, koska ihminen on Jumalan kuva. Kun me katsomme peiliin, niin me ilmeisesti näemme Jumalan muotoisen olennon, vaikkei hän tietenkään ole juuri samannäköinen henkilö, eikä peilissä näy kaikki, mitä Jumala on. Me näemme joka tapauksessa peilistä Jumalan kuvan. Tämä koskee myös naisia. Me ajattelemme Jumalan aina mieheksi, mutta Jumalalla on varmasti myös vaimo (vaimoja?) tai rakastettu ja ehkä vasta he yhdessä muodostavat jumaluuden, Jumalan. Ainakin varmasti tiedämme, että Jumalalla on ainakin yksi poika, Jeesus. Jos Jeesuksella on isä, niin kait hänellä on (taivaallinen) äitikin.
Ihmisen ja näinollen myös jumal’olentojen muoto on korkein muoto minkä maailmankaikkeus on tuottanut. Jos jollekin insinööripsykologibiologille, ergonomille, annettaisiin tehtäväksi keksiä monipuolisempi ja täydellisempi eläin, hän tuskin pystyisi kuvittelemaan parempaa muotoa. Tosin esimerkiksi lintu on parempi lentämään ja kala parempi uimaan, mutta molemmille tuottaa vaikeuksia jo pelkkä kävely; ratsastamisesta, käsillä työskentelystä, auton ajosta tai tietokoneen näppäilystä puhumattakaan (K 13).
Jumala ja henkimaailma ovat siis universumin osia. Universumi kokonaisuutena, henkimaailman ja Jumalan sisältäen, on ikuinen, ei luotu eikä kehittynyt, vaan se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Me emme sen asioita tunne, emmekä ihmisenä ollessamme ilmeisesti pysty edes käsittämään kunnolla. Universumin galaksit ovat kehittyneitä tai luotuja ja ainakin maapallo on jossakin mielessä luotu, ainakin elämä nykyisessä muodossaan on luotu. Maapallolla on tapahtunut sekä kehitystä että luomista. Missä kohden kumpaakin on tapahtunut, ei ole ihmisille vielä selvinnyt.
Ihminen pystyy käsittämään ajallisia ja paikallisia asioita, mutta ikuisten ja äärettömien asioiden käsittäminen on vaikeaa. Universumin äärettömyyden tajuaminen on jo vaikeaa - universumista sanotaan nykyään, että se on ilmeisesti ikäänkuin ääretön kolmiulotteinen pallopinta (mikä sekin silti sitten olisi?) - muttei ole mahdotonta ymmärtää, että jos pystyisi ajattelemaan äärettömillä käsitteillä, pystyisi paremmin ymmärtämään nekin asiat, joita nyt emme ymmärrä, kun ajattelumme on paljolti sidottu aikaan ja paikkaan. Näillä äärettömillä käsitteillä ei synny niitä ongelmia, joita nyt syntyy, kun yritämme ajatella äärettömyyttä ja ikuisuutta.
.
2. Materialismin ja idealismin
yhdistäminen
Edellä oleva jo sisältää yrityksen materialismin ja idealismin filosofisen vastakkainasettelun ratkaisuksi. Kaikkeuden suhteen pätee materialismi tai paremminkin jokin korkeammantasoinen ajattelu, jota emme pysty nyt käsittämään, ja universumin jonkin osan - ilmeisesti lähinnä ja ainakin maapallon nykyisen järjestyksen - suhteen pätee idealismi: se, mikä nyt kehittyy ja jota jatkuvasti luodaan edelleenkin, on joskus luotu, pantu alulle: ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan”. Hän loi tämän nykyisen systeemin maapallon kannalta ja järjestämällä olemassaolevia elementtejä, itse universumia hän ei luonut tyhjästä, niinkuin kristikunnan papisto harhaanjohtavasti on aina opettanut creatio ex nihilo-opissaan 200-300-luvulta lähtien.
Tämä on toisaalta uusi oivallus, mutta itse asiassa saamme kiittää siitäkin profeetta Joseph Smithiä, hän on saanut siitä ilmoituksen ja on opettanut näin jo 1800-luvulla. Ihmiskunnalta, jopa mormooneilta itseltäänkin, on jäänyt huomaamatta kuinka kauaskantoisia hänen opetuksensa luomisesta ja creatio ex nihilo-opin hylkäämisestä ovat, kuinka ne biologiassa ym tieteessä sovittavat yhteen nykyaikaisen tieteen ja Raamatun luomiskertomuksen ja filosofiassa materialismin ja idealismin (5).
Materialismi ja idealismi ovat filosofisia oppisanoja. Niillä ei filosofisessa keskustelussa aina tarkoiteta samaa kuin yleiskielessä. Materialismin mukaan maailma on aina ollut ja elämän ja ihmisen synty on tapahtunut niinkuin kehitysoppi sanoo. Elämä on syntynyt aineen hitaan kehityksen tuloksena ilman mitään luomista.
Idealismin mukaan Jumala on luonut maailman.
Nythän on selvää, että jos ajatellaan niinkuin edellä on yritetty luonnostella, materialismi ja idealismi molemmat jossakin mielessä pitävät paikkansa, mutta kumpikaan ei kerro koko totuutta. Ja niiden ristiriidassa on osittain kysymys pelkästä käsitesekaannuksesta. Sekaannus on nimenomaan siinä, puhutaanko tästä maailmasta, maapallosta ja sen ympäristöstä vai koko kaikkeudesta, universumista, koko maailmasta. ”Maailma”- sana tarkoittaa molempia asioita. Materialismi ei sulje pois Jumalaa ja Luojaa tämän maapallon luojina, tällainen ajatus mahtuu täysin filosofisen materialismin puitteisiin; täytyy vain olettaa, että universumissa on kehittynyt jo ihmistä ennen ihmistä korkeampia olentoja; eikä idealismi puolestaan välttämättä väitä, että koko kaikkeus olisi luotu. Olisiko Jumala tyhjää, olematonta, joka olematon olisi sitten luonut itsensä ja universumin? Ajatus on mieletön. Jos sanotaan, kuten usein kristillisessä dogmatiikasssa, että Jumala on tyhjästä luonut maailmankaikkeuden (creatio ex nihilo), niin sanonta sisältää tällaisen mielettömyyden (6).
Jos on olemassa transkendentti maailma, jossa Jumala asustaa, ja Jumala on sieltä käsin luonut maailman, niin tässä tulevat esiin aivan samat ongelmat kuin creatio ex nihilo-opissa. Transkendentti maailma ja Jumala yhdessä ovat ensin muodostaneet kaikkeuden. Jos he ovat luoneet maailman, he ovat luoneet sen kaikkeuden sisälle eivätkä ulkopuolelle. Maailma ja transkendentti maailma yhdessä vasta muodostavat kaikkeuden. Tämä on ihmeellisen vaikeata ollut käsittää teologeille, vaikka se on niin yksinkertainen asia. Kaikkeudelle ei ole mitään ulkopuolista maailmaa.
Jos maailmalle on olemassa transkendentti maailma ja Jumala, vasta maailma
ja transkendentti maailma ja Jumala yhdessä muodostavat kaikkeuden.
Vaikka se tuntuu melko mahdottomalta, kaikki galaksitkin on voitu luoda, kaikkien galaksien muodostama kokonaisuus, galaksiavaruus, metagalaksi, on voitu luoda, mutta kaikkeutta ei silti ole voitu luoda, se on ikuinen. Jumala voidaan ajatella kaikkeuden korkeimmaksi olennoksi, ja sitten hän on luonut, järjestänyt olemassaolevista elementeistä, ihmisen maailman, maapallon nykyisen järjestyksen. Ja myös hän on luonut miljoonia muita maapalloja sitten tietysti (K 14).
Kun ajatellaan todellisuus kuusitasoiseksi:
niin voidaan miettiä, missä määrin luomista on milläkin tasolla. Kaikkeutta ei ole luotu, vaan se on aina ollut ja tulee aina olemaan, niin kuin Jumalakin, ja maapallon nykyinen järjestys on taas kokonaan luotu. Muilla tasoilla luomista ja kehitystä on aina yhtä aikaa, pienemmissä enemmän luomista ja suuremmissa vähemmän. Näin ajateltuna moni kehitysopin ja luomisen välinen ristiriita ratkeaa, samoin materialismin ja idealismin ristiriita. (Katso tarkemmin Kosmologia-luku)
Materialismi ja idealismi eroavat myös siinä, onko aine ensisijaista vai henki. Siis onko todellisuus luonteeltaan aineellista vai henkistä ensisijaisesti. Tämäkään kysymys ei ratkea perinteisellä tavalla, olettamalla henki ja aine erillisiksi ja sitten keskustelemalla niiden suhteesta, sillä tuntuisi selvältä, että henkimaailmassakin kaikilla hengillä on myös ruumis. Henkimaailman aine vain on toisenlaista. Henkiä ilman aineellista ainetta voi olla, mutta henkiä ilman henkimaailman ainetta ei ole.
Tässä mielessä materialismi taas pätee kokonaisuuteen, sikäli kuin meidän kannattaa universumin kokonaisuuden ja henkimaailman äärettömiä, ikuisia ja käsittämättömiä asioita edes kuvitella ymmärtävämme, mutta maapalloon ja ehkä koko aineelliseen universumiin pätee idealismi: henkimaailma johtaa tätäkin maailmaa. Toisaalta tämänkin maailman sisällä pätee materialismi: ihminen ei ajattele ilman aivoja, ilman eläviä, koko aineelliselta ruumiilta ravintonsa saavia aivoja, ja myös maapallo oli olemassa ennen ihmisen - ja siis ihmisen hengenelämän - syntyä jne. Mutta jos henkimaailma on ollut olemassa jo ennen maapalloa, siinä mielessä henki taas sitten kuitenkin on ollut ennen ainetta.
Puhdas materialismi olisi oppi, jossa henkimaailma ja Jumala jätetään pois. Välttämättä ei tarvita tätä hypoteesia, niinkuin kuuluisa tiedemies Laplace sanoi Napoleonille. Hän ei tarvinnut tätä hypoteesia eikä esimerkiksi Marxkaan tarvinnut. Jeesukselle taas Jumala, enkelit ja henkimaailma olivat olemassa, ne ovat todellisuuden osia siinä kuin ihmisenkin hengenelämä ja materiaaliset asiat: maa, kuu, aurinko ja tähdet kaikkine joukkoinensa ja asioinensa. Tiede vain ei Jumalasta ja henkimaailmasta vielä kovinkaan vahvasti todista, siinä Marx oli oikeassa. Hän olisi myös tieteellisten perusperiaatteittensa vuoksi välittömästi ottanut ne mukaan maailmankuvaansa, jos niistä olisi ollut hänen mielestään selvät tieteelliset todisteet. Materialismi merkitsi hänelle nimenomaan tieteellistä asennetta ja totuuteen pyrkimistä tieteellisen menetelmän avulla. Niinpä marxismia sanotaankin myös tieteelliseksi sosialismiksi, ja sitä se parhaimmillaan on tänäkin päivänä. Tiede vain edelleenkin tietää kovin vähän poliittisista ja yhteiskunnallisista asioista.
Marx halusi perustaa filosofiankin tieteeseen - niinkuin ovat halunneet myös looginen empirismi ja analyyttinen filosofia länsimaissa - mikä kuitenkin on mahdotonta edelleen sata vuotta myöhemminkin huolimatta tieteen suurista saavutuksista. Maailmankatsomus, maailmankuva ja filosofia tarvitsevat aineksia myös vallitsevan tieteen ulkopuolelta. Niinkauan kuin emme tiedä kaikkea, tämä on filosofinen alkeistotuus, ja silti usein sivuutettu totuus.
Tiede ei siis riitä
filosofiassa. Filosofiassa pitäisi tiedettä, uskontoa, etiikkaa, politiikkaa,
estetiikkaa ja teoreettista filosofiaa käsitellä myös yhdessä, kokonaisuutena,
eikä pelkästään toisistaan erillisinä asioina. Näin tekevät Jeesus ja Sokrates
ja näin tekee myös Intian filosofia, joka meidän yliopistoissamme on jäänyt
kovin vähälle huomiolle. (Matti Luoma on yrittänyt korjata tätä puutetta
luennoimalla Tampereen Yliopistossa Intian filosofiasta, ja saattaa tietysti
olla muitakin asian huomanneita.)
3. Ontologia, eli mitä on olemassa?
Tulimme jo kysymykseen, minkälaista todellisuus on luonteeltaan. Se on siis toisaalta aineellista ja toisaalta henkistä - kumpaakaan ei tarvitse kieltää - ja sikäli kuin ihminen ei ole korkeamman henkimaailman osana ja käytössä, aine on ensisijainen henkeen nähden. Muuten on taas päinvastoin. Silloinkin kun ihminen luo jotakin, hänen henkensä on ensisijainen aineeseen nähden (K 15).
Muissa suhteissa on nähtävissä suhteellisen selvästi, mitä kaikkea todellisuuteen kuuluu. Karkeasti ottaen on viisi todellisuuden tasoa: aineellinen taso, elollisten olentojen taso, ihmisen, eli ajattelevan, tietoisen elollisen olennon taso, ihmisyhteisön taso ja koko universumin (ja henkimaailman) taso (K 16). (Katso todellisuuden tasot ja aspektit tarkemmin luku Tieteet ja Liite 1a)
Tämä viimeinen taso on ainoa, josta meillä ei ole selkeää tietoa, onko se henkimaailman osalta ollenkaan olemassa, mutta uskon pohjalta voidaan siis olettaa sellainenkin todellisuuden osa.
Universumissa saattaa henkimaailman lisäksi olla aineellisiakin kulttuureita maapallon ihmiskunnan lisäksi. Teoreettisesti on syytä ainakin mahdollisuutena ajatella koko Linnunradan ja ehkä koko universuminkin kulttuuri, joka todellisuuden tasona olisi jo sinänsä ihmisyhteisön tasoa huomattavasti korkeampi.
Siinä olisi muuten materialistinen tulkinta Jumalalle ja uskonnoille, minkä monet ovat nykyaikana huomanneetkin.
Tämä kulttuuri ei kuitenkaan
ole tiedon asia, vaan uskon; vaikka sen olemassaolo olisikin totta, meillä ei
ole siitä varmaa tietoa, ellei sitten ihmisten kertomuksia näkemistään pidetä
riittävänä todisteena. Näinhän ei nykyään tieteessä yleensä pidetä ainakaan
tässä kohden, joten se jää salaisuudeksi, uskonasiaksi. Tämä on kyllä
oikeastaan väärin, sillä jos todistajan luotettavuus on tutkittu, häneen
pitäisi uskoa. Oikeustieteen menetelmien pohjalta pitäisi uskoa moneen
uskonasiaankin, silloin kun luotettavat todistajat kertovat niistä.
4. Mikromaailma: mitä
aine on?
Äärettömien linnunratojen tutkimisen lisäksi on filosofisesti mielenkiintoista tietysti myös äärettömän pienten asioiden tutkiminen. Mitä aine oikein on? Aineen hienorakenteesta monet idealistiset filosofit löytävät todisteita hengen ensisijaisuudesta, eikä kukaan tosiaankaan tiedä, mikä voima kaikkein pienimpiä aineen osasia yhdessä pitää. Mutta tämä asia voidaan ajatella toisinkin: äärettömän pienissä asioissa siirrytään taas äärettömiin ja ikuisiin asioihin, ja jossakin vaiheessa ne katoavat ihmisen käsityskyvyn ulkopuolelle. Senverran vain on selvää - filosofisesti mielenkiintoisimmista asioista - että atomia ja molekyyliä pienemmissä aineen rakenneosasissa ero aineen ja energian välillä katoaa, joten aine ei ole aivan sellaista kuin aikaisemmin on ajateltu.
Aikaisemmin ajateltiin, että on jakamattomia hiukkasia ja tyhjää, mutta nykyään ei voida ajatella että ylipäätänsä olisi olemassa tyhjää tai että hiukkaset olisivat jakamattomia.
Aine on hiukkasia ja voimia, ei pelkästään hiukkasia, niinkuin yleensä ajatellaan. Näitä voimia ovat painovoima, heikkovoima jne nykyfysiikassa.
Ainetta eivät tosiaankaan ole pelkästään protonit, neutronit ja elektronit, vaan myös se voima, joka pitää niitä yhdessä. Samoin se voima, joka pitää molekyylejä yhdessä, on välttämätön aineen perusosa. Ja atomia pienemmissä aineen osasissa ero aineen ja energian välillä katoaa. Atomitasolla aine ja energia muuttuvat helposti toisiksensa, mitä osataan jopa jo käyttää hyväksi atomipommeissa ja ydinvoimaloissa. Nämä asiat jäävät usein materialistisilta filosofeilta huomaamatta, ja idealistit tekevät niistä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Ihmisen näkö-, kosketus-, haju- ym aistien tasolla aine nimittäin on olemassa aineena, todella konkreettisesti olemassa nimenomaan aineena, eikä tämä asia muutu siitä miksikään, että pienimpien hiukkasten kohdalla ero aineen ja energian välillä katoaa. Jos iskee puukolla jonkun lähimmäisen sydämeen, ei auta sanoa, että puukko oli vain energiakimppu. Kyllä se on kovaa metallia ja aiheuttaa kuoleman (K 17).
Nykyään kvarkkeja pidetään aineen pienimpinä rakenneosasina. Kvarkit ovat aineen osasia, vielä pienempiä kuin protonit, neutronit ja elektronit.
Kaiken aineen (tavallisen, meidän tuntemamme aineen) pienin rakenneosa on kuitenkin jo molekyyli ja atomi. Ei tarvitse mennä kvarkkeihin asti. Jos molekyylin rakennetta muutetaan, aine muuttuu toiseksi (K 18).
Atomit ovat puhtaiden alkuaineiden perusosia. Alkuaineita yhdistelemällä saadaan erilaisia aineita, siis erilaisia atomeja yhdistelemällä saadaan erilaisia molekyylejä ja nämä ovat eri aineita, eri aineiden perusosia. Näinollen atomi ja molekyyli pysyvät aineen pienimpinä rakenneosasina. Atomia pienemmät osaset eivät ole enää ainetta (voidaanko niitä sanoa enää ”osasiksi”?), ne ovat jotakin aineen ja energian väliltä, mikromaailmaa, jota ei vielä kovinkaan paljoa ymmärretä; nykyinen ymmärrys muuttuu vielä todennäköisesti monta kertaa aivan toisenlaiseksi. Atomiteoria sensijaan on todennäköisesti suurimmalta osaltaan suhteellisen pätevää tietoa senkin jälkeen kun jokin yleisempi ja parempi teoria korvaa sen.
Kyllä kaikki alkeishiukkaset tietysti jossakin mielessä ovat ainetta, mutta on selvää, että ero esimerkiksi elektronin ja gammasäteilyn välillä on pienempi kuin ero vetyatomin ja gammasäteilyn välillä. Elektroni on jo melkein sama asia kuin energia. Energia muuttuu helpommin neutroniksi kuin kokonaisiksi atomeiksi. Jos ei mitään periaatteellista eroa olisi hiukkasten ja atomien välillä, ei olisi myöskään mitään periaatteellista eroa energian ja aineen välillä.
Aivan samoin kuin myöhemmin kosmologiassa mietimme suurinta mahdollista etäisyyttä, niin mikromaailmassa kannattaisi miettiä, mikä on fysikaalisesti mahdollinen pienin etäisyys. Kun mennään pienemmästä pienempään pätkään, niin lopulta ei voi enää pätkäistä. Tämä etäisyys voidaan täsmällisesti ilmoittaa, ja sen pienempiä asioita ei ole todellisuudessa, vain matemaattisessa mielikuvituksessa. Tämä on aivan sama asia mistä antiikin kreikkalainen atomiteoria sai alkunsa ja se pitää edelleen paikkansa. Liian innostunut hiukkaskiihdyttäjä unohtaa tämän asian. Pitää myös tarkkaan miettiä, mitä ne hiukkaset oikein ovat, joita kiihdytetään, ovatko ne voimakimppuja vai ainehiukkasia jne. H2 O ei muutu siitä miksikään, vaikka H:ssa olisi kvarkkeja.
Jopa siis aineellisistakin aineellisimman aineen tasolla on mikromaailmassa olemassa aine ja henki yhtäaikaa: atomit ja energia. Fyysikot saisivat filosofiasta tällä hetkellä huomattavaa apua. Sensijaan, että he tekevät kilometrejä pitkiä ja miljardeja maksavia hiukkaskiihdyttimiä, he voisivat oivaltaa monta asiaa kirjoituspöydän ääressä, jos vaivautuisivat opiskelemaan tieteen filosofiaa vaikkapa suomalaisten maailmanluokan huippufilosofien opastuksella.
Tämä ei ole pelkkä heitto, vaan ajatus tässä on lähinnä se, että Suomessa on Georg Henrik von Wright’istä lähtien ollut huippufilosofeja, ja kun ruvetaan leikkimään malleilla ja pyörittämään fysikaalisia kaavoja, voitaisiin katsoa, kuinka pitkälle hiukkas- ja atomiteorialla pystytään käsittelemään protoneja, neutroneja, elektroneja ja kvarkkeja, ja sitten toisaalta kuinka pitkälle energiateorialla, kvanttiteorialla, aaltoteorialla pystytään käsittelemään hiukkasia, atomeja ja molekyylejä. Tietyllä alueella molemmat teoriat pätevät, mutta raja tulee kummallekin. Eikä pelkästään pidä etsiä sitä kuuluisaa yhtenäisteoriaa, vaan tehdä eri teoria kolmelle erilaiselle maailmalle: mikromaailmalle, normaalille ”keskikokoisten kuivien tavaroiden maailmalle” (vanha filosofinen sanonta), ja sitten makromaailmalle, galaksien maailmalle, kaikkeuden maailmalle.
Jos joku ei ymmärrä, niin
olkoon ymmärtämättä, ei aina pysty olemaan kansantajuinen. Välillä täytyy
leikkiä Einsteinia.
5. Käsitteiden olemassaolo
Sitten filosofit ovat paljon pohtineet sitä, että missä mielessä käsitteet, sanat ja ajatukset ovat olemassa. Ovatko ne todellisuuden osia jne. On selvää, että tällaisesta pohdiskelusta joutuu monenlaisiin ongelmiin. Ei sellaista kannata pohtia, ne ovat olemassa käsitteinä, kielellisinä ja metodisina kysymyksinä. Varsinaisen todellisuuden ymmärtämiseksi riittää viiden todellisuuden tason ymmärtäminen. Ajattelu kyllä tietysti kuuluu psyykiselle tasolle ja mahdollisesti henkimaailman tasolle ja sanat ääninä fyysiselle tasolle (K 19).
Hyödyllistä on sensijaan tieteellisessä mielessä kehittää matematiikkaa ja logiikkaa ym tämän alueen tieteitä. Äärettömienkin asioiden ymmärtämisessä on jonkinverran edistytty tätä kautta.
Jos on olemassa Platonin esittämä ideoiden maailma, ihmisen, hevosen, tuolin ym asioiden ideaalimuoto, ei siitä kuitenkaan ontologiaan seuraa muuta kuin mitä tässä on jo todettu, että henkimaailmakin on olemassa. Nämä ideaalimuodot ovat silloin nimittäin henkimaailmassa ja tulevat sieltä ajatuksina ihmisen tietoisuuteen. Ihmisen ideaalimuoto voi loistaa henkimaailmassa niin paljon kuin kuvitella saattaa, ja täydellinen tuoli voi siellä hehkua paratiisillisessa kirkkaudessaan vetäen istujia vastustamattomasti puoleensa; ne saattavat jossakin mielessä olla todella olemassa (jossakin taivaassa), mutta ihmisen ja tuolin käsitteitä ne eivät saa olemassaoleviksi vaikka Platon pomppisi ikuisesti tasajalkaa sen takia. Käsitteet ovat kuitenkin olemassa vain käsitteinä, sanoina ja ajatuksina, eivät muussa mielessä todellisuuden osina.
Ihanteet parhaimmista, kauneimmista ja kaikinpuolin täydellisimmistä asioista ovat tietysti olemassa, mutteivät todellisuuden osina vaan ainoastaan käsitteinä, ajatuksina, suunnitelmina ja tavoitteina.
Tavallinen ihminen saattaa ihmetellä, miksi tämmöisiä asioita tarvitsee miettiä ollenkaan, mutta tosiasia on, että käsitteiden ja ideoiden olemassaolon pohtiminen täyttää hyllymetrejä filosofista kirjallisuutta.
6. Väliyhteenveto metafysiikasta (kosmologiasta)
Palatkaamme sitten vielä luvun alkuun. Miten maailma on saanut alkunsa ja kuinka se päättyy jne? Nyt lienee selvää, että kaikkeus kokonaisuutena ei ole alkanut koskaan, eikä lopu koskaan, se on ikuinen ja ääretön. Sen kulku on yksi ja ikuinen ympyrä, niinkuin muinainen kreikkalainen filosofi Herakleitos, dialektiikan isä, on sanonut. Tämä ei merkitse sitä, etteikö sen sisällä jossakin mielessä voisi syntyä uusia asioita, tai etteikö voitaisi luoda uusia asioita sen piirissä. Mutta ”uusi”-käsite sisältää ajan käsitteen - uusihan on jotakin mitä ennen ei ollut - ja aika on ongelmallinen asia kaikkeuden käsitteessä. Millaista on kaikkeuden kokonaisaika ja kokonaiskehitys? Vähän helpompi on ymmärtää paikkakysymys kaikkeuden suhteen, mitään ei ole kaikkeuden ulkopuolella, ei voida mielekkäästi puhua mistään sen ulkopuolella olevasta, koska sellaista paikkaa ei ole, eikä sisäpuolella olevasta, kun ei ole rajaa, ja paikka on logiikan mukaan yksi-, kaksi- tai kolmiulotteinen asia, ei koskaan neliulotteinen.
Kaikkeus on yksinkertaisesti ikuinen ja ääretön, vaikka meidän on vaikea ymmärtää mitä se tarkoittaa, eli minkälaista täsmällisesti ottaen todellinen ikuisuus ja äärettömyys ovat.
Mutta kaikilla tai useimmilla universumin yksityisillä osilla on kuitenkin alku ja loppu, suuri alkupamaus ja yhteenluhistuminen suureksi mustaksi aukoksi. Jos pamauksia on, ne ovat kuitenkin aina paikallisia, ne eivät voi koskea koko kaikkeutta, tämä seuraa logiikasta, kaikkeuden käsitteestä (K 20). Kaikkeus tilana, avaruutena, on aina saman kokoinen, koko kaikkeuden kokoinen, ei voida mielekkäästi puhua siitä että se joskus olisi ollut pieni, koska se oli silloinkin koko kaikkeuden kokoinen, eikä se voi laajeta tai supistua, koska se on koko ajan koko kaikkeuden kokoinen (K 21).
Täytyisi mennä kaikkeuden ulkopuolelle - mikä on mahdotonta - että voisi nähdä suureneeko se tai pieneneekö se.
Ihmiskunnalla on alku ja loppu. Niitä yleensä kutsutaan luomiseksi ja maailmanlopuksi. Ja ihmisellä on alku ja loppu, syntymä ja kuolema, ja ihmisellä ylösnousseena olentona voi olla myös ikuinen elämä.
Näin on lyhyesti sanottuna maailman alku ja loppu, kehitys, laajuus ja luonne, se mitä ihminen siitä nykyään ymmärtää, tämän maailmankatsomuksen mukaan. Palaamme asiaan vielä tarkemmin seuraavassa luvussa, luvussa kosmologiasta.
Pitää erottaa käsitteellisesti tämä maailma (maapallo) koko maailmasta (universumi), tehdä kaikki siitä seuraavat johtopäätökset loppuun asti, ja postuloida henkimaailma ja Jumala, sekä miettiä kaikkeuden, ikuisuuden ja äärettömyyden käsitteitä (Katso luku Kosmologia), niin maailmankuvaan tulee selkeyttä ja idealismin ja materialismin välinen ristiriita ratkeaa. Vaikka tämä ajatus, maailma-sanan monimielisyys ja sen aiheuttama sekaannus, on niin yksinkertainen, että käsiteselvennyksen esittäminen vakavana filosofisena teoriana tuntuu melkein huijaukselta, silmänkääntötempulta, niin totuus on, että uuden ajan länsimaisessa filosofiassa tätä yksinkertaista erottelua maailmankaikkeuden ja tämän maailman välillä ei ole selkeällä tavalla tosiaankaan tehty, ja tämä huolimattomuus on aiheuttanut sekaannusta aina nykyiseen Big Bang-teoriaan asti, mistä esimerkistä näkee, ettei mistään pikkuasiasta suinkaan ole kysymys; ja tämä muuten on nimenomaan filosofien vika, 1900-luvun filosofien. He eivät ole täyttäneet tehtäviään.
Giordano Bruno on ainoa, joka (jo 1500-luvulla!) on ymmärtänyt tähtitaivaan arvoitusten merkityksen maailmankatsomukselle, ja vaikka hän eläisi tänään, hän olisi edelleenkin aikaansa edellä filosofina, niinkuin jo Egon Friedell sanoi hänestä kulttuurihistoriassaan. Hän (Bruno) näki, että maapallo ei ole universumi ja ymmärsi myös että siitä seuraa, että muuallakin on maailmoja, maapalloja, ihmisiä, eläimiä ja myös kaikenlaista ihmiselle tuntematonta. Muutkin filosofit tietävät hyvin tämän eron, mutteivät tee siitä minkäänlaisia johtopäätöksiä ja antavat edelleen maailma-käsitteen eri merkitysten sekoittaa ajatteluaan. Vain Emmanuel Swedenborg jatkoi tätä ajattelua 1700-luvulla, ja sitten Joseph Smith 1800-luvulla, mutta filosofian puolella ei tällaisia ajattelijoita löydy, ainakaan kuuluisia. Kant kyllä jonkinverran mietti näitä asioita.
Joku voi sanoa, että tottakai jokainen tietää, että maapallo-maailma on eri asia kuin universumi-maailma. Niin tosiaan luulisi, mutta jos olisi totta, että tämä ero olisi selvästi tehty, niin silloin kukaan vakavasti otettava filosofi ei vakavissaan miettisi Big Bang-teoriaa, ottaisi sitä tosissaan. Se hylättäisiin heti niinkuin jokainen loogisesti mahdoton ajatus, ja teoriaa rakennettaisiin uudestaan tunnettujen tosiasioiden pohjalle.
Joku voi vielä sanoa, että maailma-sanan kahdella merkityksellä ei ole mitään merkitystä Big Bang-teorian kannalta, se hyväksytään tai hylätään empiirisen tutkimuksen pohjalta. Kuitenkin näyttää siltä, että mikään empiirinen tulos ei voi kumota teoriaa, kaikki tulokset voidaan ympätä malliin, niin kuin oli Ptolemaioksen teoriankin suhteen. Tämän kirjoittaja on ollut mm kosketuksissa tähtitieteen harrastajien yhdistyksen URSA:n toimihenkilöihin, ja he lähettivät hienoja artikkeleita, joista ei kuitenkaan voi sanoa muuta kuin juuri tämän: kaikki empiiriset tulokset voidaan ympätä alkuräjähdysmalliin. Sensijaan kaikkeuden käsitteen miettiminen tekee koko teorian heti naurettavaksi. Maailma ”koko kaikkeus”- merkityksessä ei yksinkertaisesti voi supistua yhteen pieneen pisteeseen. Pisteen käsite edellyttää ulkopuolella olevaa tarkkailijaa, ja sellaista kaikkeudelle ei ole. Ja kaikkeus pienenä pisteenä on jo sinänsä looginen mahdottomuus. Tästä näemme, että kysymys on enemmän logiikasta ja filosofiasta kuin empiirisestä tutkimuksesta, ja ennenkaikkea juuri maailma-sanan merkityksistä. Mikä on se universumi joka menee yhteen pisteeseen ja räjähtää? Ei ainakaan universumi ”koko kaikkeus”- merkityksessä. Sensijaan universumi maapallolta katsoen yksisilmäisesti, tällainen universumi saattaisi sopia teoriaan.
Oikeastaan on siis kysymys siitä, ettemme pysty ajattelemaan maailmaa ikuisena ja äärettömänä vaan sekoitamme ajallisia ja paikallisia käsitteitä käsitykseemme universumista. Kun nämä putsataan pois Big Bang-teoriasta niin se alkaa näyttää paljon kauniimmalta. Silloin ehkä näemme paikallisia räjähdyksiä universumissa ja paikallisia vaiheita, kaasusumuvaiheita ja galakseiksi kehittyneitä vaiheita. Ehkä näemme jonkin suuren kiertokulunkin, mutta nykyinen teoria on siitä vasta vain hämärä aavistus.
Toisaalta on kysymys siitä, että neliulotteista einsteinilaista aika-avaruutta on vaikea havainnollistaa, on vaikea tietää, mitä Big Bang-teorian puolustajat oikeastaan tarkoittavat.
Seuraavassa käsitellään vielä uudestaan kosmologiaa tarkemmin ja irrallaan muusta metafysiikasta.