Mitä Raamatussa sanotaan?

 

Mitä Raamatussa sanotaan ja mitä ei sanota? Mikä on Raamatun sanaa ja mikä on tulkintaa? Tämän pitäisi olla äärimmäisen tärkeää kaikille luterilaisille ja muille protestanteille, kun uskonopin kriteeri on Raamatun puhdas sana.

Fundamentalistiset kreationistit - kuten Reinikainenkin ainakin jonkin verran on - saisivat olla tarkkoja siinä miten lukevat ja tulkitsevat Raamattua. Sanotaanko Raamatussa, että Jumala on luonut koko universumin? Ei sanota. Sanotaan näin: ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan.” Tässä ei sanota mitään täsmällistä paikasta eikä ajasta. Ajasta sanotaan vain että se oli alku. Minkä alku? Paras tulkinta lienee, että maapallon nykyisen järjestyksen alku ja taivaan alku maan kannalta.

Kolmannessa lauseessa ollaan jo tukevasti maapallolla, koska Jumalan henki liikkuu vetten päällä ja ”maa on autio ja tyhjä”. Sitten puhutaan eri asioiden luomisesta seitsemässä Jumalan päivässä, joiden pituutta ei tiedetä, koska Jumalalle ”yksi päivä on tuhat vuotta ja tuhat vuotta on yksi päivä”.

Taivas ja maa ovat maapallon silloinen järjestys ja taivas maan kannalta. Ne on luotu epämääräinen aika sitten. Raamatussa ei sanota, että niiden lisäksi Jumala olisi luonut koko universumin. Se on vain Raamatun tulkintaa. Eikä sanota, että niiden asiat olisi luotu tyhjästä, niin kuin main-stream teologiakin, vallitseva kristittyjen kirkkojen teologia fundamentalistien lisäksi väittää, vaan pikemminkin meille on ilmoitettu, että ne on ensin luotu henkimaailmassa Jumalan, jumal’olentojen, kerubien, serafien ja enkelten luona, ja sitten tuotu näkyvään maailmaan. On huomattava, että Jumala ja hänen ympäristönsä olivat jo olemassa kun hän loi maan. Maa ja taivas on luotu järjestämällä olemassa olevia elementtejä, ei tyhjästä muutakuin siinä mielessä että niiden asioita on myös tuotu henkimaailmasta näkyvään maailmaan.

Tämäkin ajatustapa on vain tulkintaa Raamatun sanalle, ei suoranaista Raamatun sanaa, mutta parempi tulkinta kuin kreationisteilla ja vallitsevalla teologialla. Koko universumin synty ja kehitys ja myös lajien synty eivät kuulu Raamatun puheenaiheisiin.

Sanotaan kyllä että Jumala on luonut kaiken mitä on, muttei ole yksiselitteistä että tämä tarkoittaisi universumia, se tarkoittaa paremminkin kaikkea maapallon kannalta. Ja onhan Jumala voinut luoda koko universuminkin, mutta se on tapahtunut aikaisemmin kuin nämä asiat, joista luomiskertomuksessa puhutaan.

Eikä lajien synnystä sanota, että ne olisi kaikki luotu ilman kehitystä. Näin kreationistit väittävät, mutta Raamatussa ei näin sanota. Yhtä hyvin on voinut olla kehitystä ja lajien syntyä kehityksen kautta. Miksi näistä kreationistisista käsityksistä pitäisi pitää jääräpäisesti kiinni? Ei siinä puolusteta kristillistä uskoa eikä Raamatun sanaa vaan ainoastaan tällaisten kreationistien virheellistä raamatuntulkintaa. Tämä on haitallista kristinuskon apologialle (puolustamiselle) ja juuri se syy, miksi evoluutioteorian takia luovutaan kristinuskosta.

Tämä Reinikaisen mainitsema tosiasia, luopuminen kristinuskosta evoluutioteorian takia, on siis kristittyjen oma syy, ei evoluutioteoriaa kannattavien syy. Tämä on painokkaasti sanottava ja täsmällisesti ymmärrettävä, ettei tämmöistä hölmöilyä jatkettaisi.

Tästä on historiassa hyvä esimerkki. Ennenhän luultiin, että Raamatun kristinuskon mukaan maapallo on litteä ja maapallo on universumin keskus. Nythän tiedetään, ettei näin ole eikä Raamatussa näin väitetä. Myöskään siellä ei sanota useimpia niistä asioista joita fundamentalistit nykyään kuuluttavat.

 Raamatusta voidaan laskea, että Aatami olisi syntynyt n. 6000 v eKr, tai karkoitettu Paratiisista, mutta ennen Aatamia on hyvinkin voinut olla Gro Magnon ihmisiä n. 50.000 vuotta, niin kuin tiede, paleontologia, väittää, ja Neanderthalin ihmisiä on ollut 200.000-300.000 vuotta. Tieteen ajoituksia jouduttaneen monissakin asioissa tulevaisuudessa tarkistamaan, mutta tämä yleiskuva lienee oikea.

Tämä ei tarkoita, etteikö Reinikainen tekisi hyvää työtä älykkään suunnittelun etsimisessä maailman, eliöiden ja ihmisen kehityksessä. Teistejä, Jumalaan ja luomistöihin uskoviahan me olemme emmekä ateisteja. Tiedemiehillä on taipumusta Jumalan sivuuttamiseen, metodologiseen ateismiin. Tämä on väärä lähtökohtaoletus, koska tiedemiestenkin on myönnettävä, että Jumala saattaa olla olemassa.

 

Olli Santavuori

 

Tämäntapaisen artikkelin lähetin 21.2.14 Sana-lehteen, kun siellä oli yleisönosastossa keskustelua Reinikaisen kirjoituksen johdosta.  Olen korjannut sitä 22. p.