Bjarne Nitovuoren kommentteja muistelmiini

 

 

Bjarne lähetti jo 30.5.2006 sähköpostissa kommentteja muistelmiini.  Koska siinä korjataan joitakin virheellisiä käsityksiäni ja muistojani, on ne syytä kirjata tähän siinä kuin Helinkin kommentit. Tämä ylös kirjaaminen on minulta vähän unohtunut ja jäänyt johtuen luontaisesta laiskuudestani.

 

Bjarne kirjoitti, että hänen huomautuksensa ovat hänen mielestään aika vähäisiä, kun kuitenkin analyysi muistelmissani oli pääosin oikea. Ja hänestä olisi mielenkiintoista tietää, mitä ”virheellistä tietoa” sitten entiset maolaiset ovat löytäneet.

 

Hänen kommenttinsa koskevat lukua ”Maolainen aika”, joissa tapahtumissa hän itsekin oli mukana.

 

”Yhdyn siihen, että tulkitsimme Kiinan kulttuurivallankumouksen Maon yritykseksi estää uuden yläluokan syntyä. Analyysi mcl liikkeen tuhosta, jossa mainitset viisi syytä, on erinomainen. Kuvauksesi erimielisyyksistä Matti Puolakan kanssa (suhde tiedonantajalaisiin, puolueen rakentamisen linja) sopii myös omiin erimielisyyksiini Puolakan kanssa.  Minua koskeva maininta (”Bjarne alkoi heti epäillä koko kommunismia”) pitää myös omasta mielestäni paikkansa.”

”- Peter Nilsson ei minun muistini mukaan koskaan ollut HMLS:n sihteeri. Sen sijaan hän oli koko ajan rahastonhoitajana”. 

Itse tosiaan muistan, että Petteri oli sihteeri ja minä puheenjohtaja jossakin vaiheessa, mitenkähän se sitten oli? Se nyt ei ole kovin tärkeää, joku sen varmaan tarkkaan muistaa.

 

” – Ei Tricont kai yksin Demoa perustanut. Siinä oli laaja rintama, HMLS muiden mukana. Sitten se ajautui maolaisten haltuun niin kuin kerrot. Demon perustamisvaiheista kerrotaan mm. Johan von Bonsdorffin kirjassa ”Kun Vanha vallattiin” sivuilla 263-275.”

” – ASS:llä ei kyllä koskaan ollut maolaista johtoa. Seuran valtasi vuoden 1969 vuosikokouksessa porukka, jota Kimmo Rentola tutkimuksessaan kutsuu ”leninistiseksi”. Siinä oli ihmisiä, joista osasta tuli myöhemmin tiedonantajalaisia ja osasta maolaisia. Kari Jyrkinen valittiin puheenjohtajaksi ja mm. minut johtokunnan jäseneksi. Muistaakseni sinua yritettiin puheenjohtajaksi seuraavassa eli vuoden 1970 vuosikokouksessa.”

” – Punakaarti ei muuttunut Lokakuuksi, vaan Lokakuu perustettiin Punakaartin rinnalle. Punakaartin piti jatkaa teoreettisena julkaisuna mutta se kai lakkasi saman tien.”

” – 1970 kun vallattiin Suomi-Kiina seura Seppo Merisestä tuli sen pääsihteeri ja Raimo Laakiasta Kiina Sanoin ja kuvin-lehden päätoimittaja.  Kaarina Andersson tuli kuvioihin mukaan vähän myöhemmin.”

” – Muistan yhden Tsekkoslovakia-mielenosoituksen 1968, jossa maolaiset olivat ensin mukana mutta sitten erkanivat kulkueesta ja huusivat omia iskulauseitaan mm. Dubcekin revisionismia vastaan. En ollut silloin vielä maolainen ja kuljin koko ajan pääjoukossa.”

” – En yhdy siihen, että Matti Puolakalla olisi jokin erityinen historiallinen ansio siitä että Suomeen ei syntynyt terrorismia.”

 

Mukavia muistelmia ja varteenotettavia huomioilta ja korjauksia. Bjarne voi täydentää ja korjata jos haluaa. Hyvä että asiat tulevat kirjattua tarkasti.

 

OS 15.5.2009